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U.S. Depariment 400 Seventh St., S.W.
of Transporiation Washington, D.C. 20580

Research and

Mr. Walter D. Toomer, CHMM Ref. No. 00-0170
Manager, Regulatory Affairs

Stonhard, Inc.

One Park Avenue

Maple Shade, NJ 08052

Dear Mr. Toomer:;

This is in response to your June 8, 2000 letter requesting a definition of “Paint.” You also asked
whether the gross mass of inner packagings must be shown on the shipping paper for vessel
shipments.

You are correct, “Paint” is not defined in 49 CFR 171.8. Section 173. 173 identifies “Paint™ as the
proper shipping name for “paint, lacquer, enamel, stain, shellac, varnish, liquid aluminum, liquid
bronze, liquid gold , liquid wood filler, and liquid lacquer base.” The proper shipping name
“Paint-related material” describes paint thinning, drying, reducing or removing compounds. Ifa
more specific description is listed in the § 172.101 Hazardous Materials Table, that description
must be used.

In response to the second question, the shipping paper entry required by § 172.203(i)(3) for the
gross mass of each type of package or the individual gross mass of each package for vessel
shipments applies to the outside package; which in your case is the combination package. The
gross mass of individual inner packagings is not a required entry.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,
Hattie L.Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

IR

000170




08 June 2000

Mr. Edward Mazzullo, Director
US Department of Transportation
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Mazzullo:
Per the recommendation of the USDOT Hazardous Materials Infornmation Center, Stonhard hereby requests clarification
interpretations of the following regulations:
s 49CFRI718:
No specific definition of “Paint” is provided in 49 CFR 171.8. The listing for the proper shipping name “Paint”
in the Hazardous Materials Table (49 CFR 172.101) provides examples of what types of materials can be shipped

under the proper shipping name “Paint” | but no definition is provided.

For reference, Merriam Webster’s Collegiate Dictionary, Tenth Edition, defines “Paint” as “a mixture of pigment
and a suitable liquid to form a closely adherent coating when spread on a surface in a thin film”.

Stonhard requests a clear and specific definition of “Paint”, as referenced in the 49 CFR 172.101 Hazardous
Materials Table, so that we may make an accurate assessment of that proper shipping name’s applicability to our
products. :

« 49CFR172.101:
Stonhard manufacturers products which, using the definition provided above for convenience, may or may not be
considered “Paint” , depending con the product’s intended or ultimate use. With regard to the selection of the most

suitable and accurate proper shipping name from the Hazardous Materials Table at 49 CFR 172.101, how much
consideration must be given to the material’s intended or uftimate use?

s  49CFR 172.203(i):
When transported by water, 49 CFR 172.203(1) requires the following additional shipping paper entries:

(1)(1) Identification of the type of packagings such as barrels, drums, cylinders, and boxes.
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(12} The number of each type of package including those in a freight container or on a pallet.

(iX(3) The gross mass of each type of package or the individual gross mass of cach package.

(1)(4) The name of the shipper.
Stonhard ships hazardous matenals packaged as “FEpoxy Kits™ in combination packages. These combination
package kits include multiple inner containers of the two part epoxy liquids. When the kits are offered for maritime

transportation, does 49 CFR 172.203(i) require that all the inner packagings of the combination packages be
declared on the shipping papers with their individual gross mass and counts? '

We appreciatc your careful consideration of these issues as they relate to our business. Should any questions arise regarding this

inquiry, please contact me at (856) 321-7537.

Sincerely,

STONHARD, DIVISION OF STONCOR GROUP, INC.,

Walter D. Toomer, CHMM
Manager, Regulatory Affairs

WDT

pe: J. Beam, Stonhard
I. Garcia, Stonhard
L. Bowers, Stonhard
K. Schlereth, Carboline
C. Brush, RPM
M. McMahon, MDHB
Transportation Files




